Duurzaam eten voor een betere toekomst

Ikeetduurzaam.nl bestaat uit een groep studenten die workshops geeft over duurzaam eten en ook over dit onderwerp schrijft. Tamara Zwarts en Thijs Oost maken deel uit van Ikeetduurzaam en vertellen waarom zij jongeren workshops geven over duurzaam eten. Tamara: “Volwassenen zijn al gewend om elke week hun boodschappen te doen, middelbare scholieren nog niet.”

Ikeetduurzaam is ontstaan uit de minor Future Planet Innovation die de studenten hebben gevolgd. Tamara: “Mensen vroegen aan ons hoe we duurzaam leven makkelijker konden maken. De grote dingen, zoals zonnepanelen, zijn niet voor iedereen weggelegd. Wij vinden juist dat kleine stapjes bij elkaar een hoop verschil kunnen maken.”

Na de minor werd de groep benaderd door het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN). Thijs: “Het IVN geeft workshops en maakt lespakketten voor scholen.” Het IVN kwam met de vraag of Ikeetduurzaam workshops wilde houden op middelbare scholen over duurzaam eten. “Dat vonden we heel leuk om te doen. Vanuit daar zijn we langsgegaan bij verschillende scholen en hebben we workshops gegeven”, vertelt Thijs.

De workshops

Thijs: “We hebben drie workshoppakketten: een pubquiz, een boodschappenspel en een presentatie. De quiz bestaat uit vragen over duurzaamheid en tijdens het nakijken leren leerlingen waarom een antwoord goed is. Bij het boodschappenspel nemen we een tas vol boodschappen mee. De leerlingen onderzoeken zelf de producten, wat iets is, waarom en of het duurzaam is. Als laatste hebben we een presentatie die voor oudere leerlingen, studenten of volwassenen is. Hierbij gaan we serieuzer in op duurzaamheid.” Als een school zelf ideeën heeft gaan Tamara en Thijs met hen in gesprek om zo een andere workshop te geven.

Vier thema’s

Ikeetduurzaam heeft hun workshops gebaseerd op vier thema’s die over duurzaamheid gaan. Tamara vertelt dat duurzaam eten een groot onderwerp is. “Daarom hebben we het in thema’s verdeeld, zo is het beter te begrijpen.” De vier thema’s zijn: Biologisch, Mens en Dier, Seizoen en Lokaal, Zero Waste.

Wij zeggen altijd dat er niet een duurzaam recept is dat je kunt maken. Er zal altijd iets wegvallen, maar op deze thema’s kun je letten – Tamara

Het eerste thema, Biologisch, gaat over producten die via een betere weg gemaakt worden. Tamara: “Mensen vinden biologisch eten soms te duur. Er zijn producten die een stuk duurder zijn, maar er zijn ook biologische producten die vrijwel even duur zijn. We raden mensen aan om daar in de supermarkt naar te kijken.” Thijs vult aan: “Ik denk dat onze conclusie is dat het niet veel duurder hoeft te zijn, maar dat het wel meer moeite kost.”

Zo diervriendelijk mogelijk eten hoort bij Mens en Dier. “Er is niks diervriendelijker dan niks van een dier eten. Maar ook het mensonderdeel vinden wij belangrijk, dit wordt nog wel eens vergeten”, geeft Tamara aan. Je kunt bijvoorbeeld zien aan een keurmerk of het product eerlijk gemaakt is.

Tamara: “Bij Seizoen en Lokaal raden we aan om zoveel mogelijk groente en fruit te eten wat uit de buurt komt en op dit moment in Nederland kan groeien. Geen sinaasappels uit China, maar aardappelen van de akker.”

Zero waste is de Engelse vertaling van afvalvrij. “Zorg voor zo min mogelijk verpakkingen en zorg anders voor recyclebare verpakkingen, zoals blik, papier of glas. Daarnaast kun je beter geen eten verspillen door het weg te gooien”, legt Tamara uit.

Groei in duurzaamheid

Binnen vijf jaar willen grote bedrijven in Nederland alleen nog maar recyclebaar plastic gebruiken. De studenten hebben hier een gemengde mening over. Thijs vertelt het volgende: “Als plastic meer hergebruikt kan worden is dat top.  Maar wij vinden wel dat helemaal geen plastic of verpakking gebruiken beter is.” Tamara onderbouwt dit standpunt verder: “Uiteindelijk maakt het niet uit of je een wel of niet recyclebaar flesje op straat gooit, het ligt dan op straat. Als het niet op de goede manier gerecycled wordt, is het nog steeds afval.” Plastic breekt in de natuur niet compleet af, zoals een bananenschil dat wel doet. “Wel is het goed dat er steeds meer stappen ondernomen worden”, vult ze aan.

Volgens het tweetal zijn mensen het afgelopen jaar wel duurzamer gaan leven. Tamara: “Dit zie je bijvoorbeeld aan het aantal vleesvervangers dat nu in de supermarkt wordt aangeboden, vergeleken het aanbod van vijf jaar geleden.” Als er veel vraag is komt er ook vanzelf meer aanbod. Een ander voorbeeld geeft Thijs: “plastic tasjes kosten nu geld, dus mensen nemen zelf een tasje mee. Daarin zie je verschil, maar er zijn ook genoeg mensen die elke keer wel die tien cent betalen.”

Alle kleine beetjes helpen

“Mensen zitten vaak vast in een patroon, ze zeggen: ‘ik doe het altijd zo’,” legt Thijs uit. “Maar durf een keer iets te veranderen, eet bijvoorbeeld zes keer in de week vlees, in plaats van zeven”, vervolgt hij.

Tamara vindt het vooral belangrijk dat mensen weten dat niet alles meteen perfect moet zijn. “Je hoeft niet meteen zonnepanelen of een elektrische auto om duurzaam bezig te zijn. Kleine stapjes zijn ook goed.” Daarnaast vindt ze dat mensen niet bang moeten zijn om te falen. “Het gaat vast wel een keer mis, maar dat is helemaal niet erg. Zo kun je opnieuw beginnen.”

Zie hieronder het Instagram account van Ikeetduurzaam:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *